SzínterápiaA színterápia (kromoterápia) ősi eredetű gyógymód, a hagyományos orvoslási módok mindig nagy jelentőséget tulajdonítottak a színek egészségre és lélekre gyakorolt hatásának. A színek gyógyító energiáját már évszázadok óta használják különböző terápiákban. Bár a színeknek az emberi szervezetre gyakorolt hatásával, kísérletekkel alátámasztott bizonyítását csak az 1900-as években kezdték meg. Már a régi egyiptomiak is kihasználták gyógyító hatásukat mind a kozmetikában, mind pedig magában az orvoslásban.

Mindannyian tapasztaljuk, hogy a különböző színek különféle hangulatokat váltanak ki belőlünk. A színterápiában a színek gyógyító, stimuláló hatásait használjuk ki. A színek gyógyító és közérzetjavító hatása megsokszorozódik a színterápia használatával.

Hatásai:

  • pótolja az elveszett energiát
  • javítja a memóriát és az ellenállóképességet
  • oldja a stresszt
  • enyhíti az emésztési panaszokat
  • élénkít, frissít, fiatalít
  • növeli a fizikai teljesítményt
  • színterápia harmóniát teremt lelkünkben
  • nyugalmat hozhat számunkra
  • fokozza a keringést

A színek, tulajdonképpen a fény különböző megjelenési formái. A fény pedig az életet testesíti meg, de megteremti az árnyékot, a sötétséget is. A fény és sötétség ellentétpár, tehát összetartozik, együttesen hozza létre a színek világát.

Az ultraibolya sugarak teljesítményfokozó hatásúak, a vörös véráramlást fokozó hatása a nem közvetlenül sugárzott bőrfelületeken is megnyilvánul. Számos patológiás jelenség keletkezését leírták különböző színes környezet sugárzásártalmaként.

A színterápiában alapvető feltétel, hogy tiszta színeket használjunk. A legtisztább színfrekvenciák természetes úton jöhetnek létre, és mindenki által hasznosíthatók. Színterápiás módszernek nevezhetjük azt, amikor elmerülünk a természet színeinek megfigyelésében, egy-egy virág, fa, kristály, a barna föld, a napfelkelte narancsszínében, a kék ég és a tenger, illetve a folyók vizében tükröződő fényekben.

A színterápia “finom” kezelés, azaz nincsenek mellékhatásai, nem okoz függőséget, és néhány esetet kivéve nincsenek ellenjavallatai sem. Bármilyen más kezelés mellett ajánlható, mivel elősegíti a mérgek ürülését szervezetünkből, ezáltal felerősítve más gyógymódok hatását. Minden kezelés önmagában is eredményes, de természetesen a rendszeres alkalmazás növeli hatékonyságát. Nem kell meglepődnünk azon a tényen sem, hogy a színes fények jótékony hatással vannak általános érzelmi állapotunkra, pszichénkre is.

A színek és az érzések között szoros összefüggés tapasztalható. Az ember nyitott rendszerként folyamatosan reagál a környezet ingereire, naponta tapasztalhatjuk a színek testre, lélekre, szellemre gyakorolt hatását, mellyel nem csupán gyógyítani, hanem testi, érzelmi és mentális problémákat felismerni, diagnosztizálni is tudunk.

Ha fényről beszélünk beszélünk, akkor elsősorban a látható, a fehér fényre gondolunk. Ennek természetes forrása a Nap, amelynek meghatározó szerepe van a természetben naponta lezajló folyamatokban, és nem kis mértékben hat a mi életünkre is.

Tudjuk, hogy a színeket a világtalanok is érzékelik. Kisérletek során meghatározott színű helységbe bekísértek egy vak embert. A vörösre festett helységben testhőmérséklete magasabb és a pulzusa gyorsabb lett. A kék helységben az ellenkezője történt. A bizonyítékok súlya alatt a tudósok és az orvosok részletesebben kezdtek érdeklődni e probléma iránt és arra a következtetésre jutottak, hogy a színek is hozzájárulhatnak a gyógyulási folyamatokhoz.

Alkalmazás

Piros/Vörös

Éppúgy lehet az élet, mint a halál jele; mindkét esetben a vérrel asszociálható. A nemiség szimbóluma, a libidó színe. Aktivizál, élénkít, lendületesebbé, intenzívvé tesz. A renyhe és redukáló folyamatokat új lendületbe hozza, erősíti a gondolkodást.

Kék

Az égbolt, a tenger színe; a megfoghatatlanság, a végtelenség, a transzcendencia szimbóluma. Az intellektus, az elmélkedés, a megnyugvás kifejezője, amely a képzelet és a szürrealitás világához is kapcsolódhat. Megnyugtat, fékez, koncentrálásra késztet, hűt. A rendellenes és gyulladásos folyamatokat rendbe hozza, csillapítja és tisztázza.

Sárga

A világos- vagy aranysárga a hit, a jóság, az intuíció, az intellektus színe. Erősítő, tonizáló hatású, megnyit, felderít. Erősíti a túl gyenge folyamatokat, feloldja a gyengeséget, erősíti az idegeket.

Zöld

A tavasznak, a természet megújulásának, a növekvő életnek a kifejezője. Különösen az örökzöld növényekhez kötődik termékenységi és halhatatlanságot kifejező szimbolika. Lehet a fiatalság, a remény, a boldogság, ugyanakkor a változás az átmenetiség, a féltékenység jelölője. Lehet az éretlenség, a tapasztalatlanság és naivság jelképe. Kiegyensúlyoz, feloldja a feszültséget, megnyugtat. Csillapítja a feszült és fájdalmas folyamatokat, mély nyugalmat nyújt.

Narancssárga

Átmeneti szín a piros és a sárga között; a szellem és a libidó egyensúlyát jelképezi. Kínában és Japánban a szeretet és a boldogság színe. Segíti a felépülést, élénkít, felmelegít, izgat. Oldja a görcsös folyamatokat, derűsebbé tesz.

Ibolyakék

Inspirál, nyugtat. Csökkenti az idegfeszültséget, oldja az idegi ingereket, enyhíti a fájdalmat.

Lila

A mértékletesség színe. Egyensúly a föld és ég között (a hajnali és az esti ég színe), az értelem és a vágy, a bölcsesség és az érzelmek között. Jelenthet intelligenciát, tudást, vallási áhítatot.

Barna

A föld színe, ebből adódik anyaság karaktere. Mint anyagi szimbólum az ösztönszféra kifejezője. Már az ókorban felveszi a vezeklés, az egyszerűség, az alázat értelmet.

Szürke

A hamu és a köd színe, ezáltal a szomorúság, a melankólia, az unalom, a fásultság, az egyhangúság jelképe. A keresztény szimbolikában a test halálát és a lélek halhatatlanságát jelképezi. Ebben az értelemben vált az egyházi közösségek, a rendek megkülönböztető színévé. A szürke a színek ellentéteként a semlegességet, a hétköznapiságot jelenti.

Fehér

A Fény, a tisztaság, a differenciálatlanság, a transzcendencia, a tökéletesség, az egyszerűség jelképe Lehet az öröm és a vigasság hordozója, éppúgy mint a gyász színe.

Arany

A napfény, az isteni hatalom, a megvilágosodás, a halhatatlanság, a dicsőség jelképe. Az összes napistent, a vetés és aratás isteneit, a beért termést szimbolizálja. A kereszténységben, az ikonfestészetben és a román kor nyugati festészetében az arany háttér a transzcendens szférára, a mennyei birodalomra utal, az arany dicsfény, a glória pedig a megdicsőült szentekre. Az ezoterikában a szoláris asztrál színe.

Ezüst

Utalhat a kereskedelemre és a pénz hatalmára. Az egyiptomi mítoszok szerint Ré napisten csontjai ezüstből vannak. Kínában a legértékesebb fémnek tartották; a Tejutat “ezüstfolyónak” nevezték. A görög-római mitológiában a második világkorszak az ezüstkor, amely az aranykor boldog világával szemben a hanyatlás kezdete.