StresszA stressz eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt. Mai értelmében azonban jelentése nagyjából “folyamatos feszültség” vagy “tartós idegesség”, mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről. A tartósan fennálló stressz akár komoly egészségkárosodást eredményezhet, mivel gyengíti a szervezet ellenállóképességét. A stressz oldásnak számos technikája ismeretes, én előszeretettel alkalmazom több technikának az összességét, vagyis a szintézisét. Megvizsgálom a beteget és a jelenlegi állapotának és hitrendszerének leginkább megfelelő módszereket kombinálom.

Kétféle stresszt kell megkülönböztetnünk.

Distressz:

  • Stressz reakciók, melyeket negatívan értékelt stresszor vált ki.
  • A stresszor hosszú távon alig kontrollálható.
  • Fiziológiai aktiváltságot provokál.
  • Hosszútávon szabályozási zavart okoz, betegségeket indít el.

Eustressz:

  • Sikeresen megoldott kihívások, az egyén megküzdési lehetőségeit nem haladják meg, de fiziológiai aktiváltságot okoznak. Időben behatároltak, nem okoznak betegséget, az egyén pozitívan értékeli.

Azért tartom fontosnak a stressz oldást, mivel a hosszútávon fennálló un. distressz a testben olyan elváltozásokat indít el, amik a betegségeknek az előfutárai. Először a fizikai szinten jelentkező stresszhatásokat szüntetem meg masszázzsal átmozgatással, majd a lelki feszöltség megszüntetése következik az érzelmek felszabadításával, amit a mentális szint követ az események átértékeltetésével.