Az évezredek óta ismert Fényterápia

FényterápiaA fényterápia eredete hosszú múltra vezethető vissza, hisz az emberiség már évezredekkel ezelőtt felfedezte a fény pozitív hatását az emberi szervezet működésével kapcsolatban. Legelőször a napfényt használták orvosi kezelésként, melyet hélioterápiának neveztek. A fennmaradt írásos feljegyzések szerint e. 1400 óta alkalmazták ezt a fajta terápiás módszert. A hélioterápiát a XIX. század végére számos orvos elismerte. 1903-ban nyílt meg az első kórház Leysinben, Svájcban, ahol Dr. Rollier a tuberkulózist, gümőkórt és az angolkórt kezelte napfénnyel. A napfénnyel történő kezelést a sebkezelésben is alkalmazták az I. és a II. világháború alatt.

A fény nélkül nincsen egészség

Mindannyian tudjuk, hogy nincs élet fény nélkül! A fény jótékony hatása nem csak közérzetünkre van jó hatással. Elhagyhatatlan része azon természetes biológiai folyamatoknak, melyek az anyagcsere és az immunrendszer kifogástalan működéséhez szükségesek. A fény hiánya káros hatásokat vált ki szervezetünkben, az egészséges fiziológiai folyamatokban.

A Fényterápia Hatásai:

  • javítja a vérkeringést
  • harmonizálja az anyagcsere-folyamatokat
  • erősíti az immunrendszert
  • serkenti a regeneratív és gyógyulási folyamatokat a szervezet egész részén
  • felgyorsítja a sebgyógyulást
  • csillapítja a fájdalmat, vagy csökkenti annak intenzitását

Télen fokozottan megnő fényigényünk, hiszen a fény megőrzi egészségünket és elűzi a búskomorságot. Ehhez azonban nem csak a napfény a megfelelő: speciális lámpák segítségével fedezhetjük napi fényszükségletünket. A színes fénnyel végzett terápiák pedig bizonyítják, hogy a fény valóságos univerzális ‘gyógyszer’ testnek, szellemnek és léleknek egyaránt.

A sötét őszi és téli hónapokban – főként többnapos eső után – mindnyájan tapasztalhatjuk, hogy hangulatunk és közérzetünk nagymértékben függ a fénytől. Míg júniusban a napsütéses órák száma naponta átlagosan 17 óra, januárban ez az idő napi 7 órára csökken. Nem csoda tehát, ha ilyenkor elfog bennünket a téli depresszió. A búskomorság mellett romlik koncentrálóképességünk, fizikai teljesítőképességünk, kedvetlenekké válunk, gyengül immunrendszerünk, ilyenkor jelentősen megnő az infarktusok száma is. A természetes napfény, anélkül, hogy közvetlenül észlelnénk, óriási hatással van egész szervezetünkre. Nem csak az ébrenlét és az alvás ritmusát szabályozza, de hatással van a hormonrendszerre. Szabályozza a vérnyomást és az anyagcserét, fokozza a méregtelenítő mechanizmusokat.

Sajnos a modern életmód hatására jelentősen csökken a napfényadagunk, ugyanis az ébrenlétben eltöltött időnk mindössze 10%-át töltjük a szabadban. Száz esztendővel ezelőtt ez az arány még 90% volt. A napfény jótékony, szabályozó hatásához mindössze napi két-három, szabadban eltöltött óra elegendő.

Még rosszabb, hogy a mesterséges fényforrások, különösen a fénycsövek hatása a méreghez hasonlatos. Ez a fényszmog egyes kutatók szerint legalább olyan káros, mint az elektroszmog. Több orvosi egyetemen – többek között a Münsteri Egyetemi Klinikán – végzett vizsgálatok során kiderítették, hogy a közönséges fénycsövek ugyanolyan hatásúak a szervezetre, mint a serkentők vagy a nyugtatók. A világos, fehér fény hatására hirtelen emelkedik a vérben a stresszhormonok szintje, ugyanakkor megzavarja a tobozmirigy működését. Ennek hatására az idegesség, agresszivitás és fáradtság egyaránt jelentkezik a mesterséges világítás használatakor. Ez az állandó stresszhatás viszont megbetegíthet bennünket.

A mesterséges fény megbetegítő hatása annál erőteljesebb, minél kevésbé hasonlít a napfény teljes fényspektrumára. Sajnos a mai iskolák, irodák és más munkahelyek szinte kivétel nélkül neoncsövekkel vannak megvilágítva. Ezek fehér fényt bocsátanak ki, úgy, hogy mindössze 3-4 különféle hullámhosszú fényt ‘kevernek ki’ fehérré. Ez azt jelenti, hogy a természetes napfényben megtalálható, különféle hullámhosszú fények nagy része hiányzik a neonfényből. E hiány pedig kifejezette

Tankoljunk belső fényt

A biokémiai folyamatok mellett bizonyos energetikai hatások is fontos szerepet játszhatnak a gyógyulásban: Dr. Fritz-Albert Popp és más biofizikusok felfedezték, hogy egy, a DNS által kibocsátott belső fény vezérli az egész anyagcserét. Ahhoz, hogy e feladatát képes legyen ellátni, állandóan ‘meg kell újítani’. Az utánpótlást a táplálék és a szemeken keresztül behatoló fény szolgáltatja. A napozás és a különféle fényterápiák jelentős mértékben hozzájárulnak a DNS-fény harmonizálásához.

Forrás: Természetgyógyász Magazin