CsakraA csakra szanszkrit kifejezés, magyarul kereket jelent. A csakrák forgó energiakerekek, energiatölcsérek, melyek az energiatesthez csatlakozva a világ felé nyitódnak. Feladatuk az energiatest, és azon keresztül a fizikai test éltetése, energiával való ellátása és működésének irányítása, valamint az auraszintek energiatöltése. Nélkülük megszűnne a fizikai test működése, mivel nem lenne, ami irányítja. A csakra rendszer a tér-időben, az akaratomtól és részben a tudatomtól függetlenül, multidimenzionálisan, input és output formában mobilizálja szomatikus és kozmikus jelrendszert, ismertet és ismeretlent is. A testi autput jelek függenek a mindenkori mentális és materiális állapottól.

A csakra rendszer tartja egységben a fizikai test, a szellemtest /morfogenetikus mezőben lévő énem / és a kozmikus jelrendszerek sokaságát. Ennek vannak a fizikai testhez egészen közel álló formái, amelyek valóban mágneses perdületként viselkednek, de a legmagasabb szinten egybe esnek a téridőben az Örökkévalósággal. Ahányan vagyunk, annyiféle alkat, anyagcsere típus, asztrológia jegy, életkor, pszichoszomatikus állapot. Mindannyiunk csakra rendszere a téridőben másként kell, hogy viselkedjék, s ez így van rendjén. Míg az aurára és finomszerkezetű szintekre az orvostudományban, pszichológiában van analógia, addig a csakra rendszernek még hiányzik az európai megfelelője.

Amíg a csakra rendszer működik, a fizikai test működik. Minél kevésbé működik, annál több a visszafordíthatatlan folyamat, végül, ha már nem működik, megszakad a kapcsolat a fizikai test és a szellemtest között, s ez a halál.