Sebastian KneippA Kneipp-terápia alapítójáról, Kneipp tiszteletesről (1821-1897) kapta a nevét. Természetesen nem ő volt az első, aki a természetközeli gyógymódokról gondolkodott. A természetgyógyászat ma is szívesen ajánlja. Más módszerek híján már a korábbi évszázadok orvosai is arra kényszerültek, hogy a természethez nyúljanak vissza.

Így már Hippokratész (sz.: Kr. e. 470) is a következő öt pillér alapján gyógyított:

  1. Étel megvonása, vagy speciális étrend – diéta
  2. Hideg és meleg víz alkalmazása – hidroterápia
  3. Dörzsölés és gyúrás – masszázs
  4. Sporttevékenység – mozgásterápia
  5. A helytelen életmód korrekciója – életmód-terápia

A Kneipp-kúra alappillérei.

A Kneipp-terápia kialakulásához vezető út következő állomásaként Dr. Siegmund Hahnt és fiát, Dr. Johann Hahnt tekinthetjük, akik a 18. században a vízzel való gyógyítást különös súllyal szorgalmazták. Ők is ajánlották a friss levegőn végzett testmozgást, a helyes táplálkozást és a különböző pakolásokat. Tanításukat életük során nem tudták elfogadtatni, ám könyvük nyomán, Kneipp tiszteletes 1849-ben először magát, majd egyre többeket gyógyított meg. Kidolgozta a víz különféle alkalmazási lehetőségeit, amely más pillérekkel együtt a Kneipp-terápia megalapításához vezette.

Ennek alapját öt pillér képezi.

  1. Hidroterápia, amely különböző hőfokú víz alkalmazásával váltakozó hőmérsékleti ingereknek teszi ki a testet, és ezzel vegetatív reakciót vált ki.
  2. Egészséges táplálkozás, amely különösen hangsúlyozta a zöldségfélék, gyümölcsök és tejtermékek szerepét. A teljes értékű élelem nagyon fontos volt számára.
  3. Fitoterápia, szelíd gyógynövényekkel, amelyek ugyan lassabban hatnak, de jóval kevesebb mellékhatást fejtenek ki.
  4. Mozgásterápia, amely ésszerű és rendszeres-testmozgáson alapul. Ennek célja nem a teljesítmény, hanem az egészséges edzettség.
  5. Rendterápia, amely azt tanítja, hogyan élhet az ember összhangban önmagával, miként találhatja meg a saját testi-lelki ritmusát.

Kneipp szerint a fájdalomcsillapításnál is figyelembe kell venni mind az öt alappillért, bár koncentrálhatunk a fitoterápiára és a hidroterápiára (beleértve a különböző fürdőket és pakolásokat), a mozgásterápia, a táplálkozás és a rendterápia általános érvényű szabályait sem hanyagolhatjuk el.